De ce va fi îngropat Regele Mihai pe întuneric

Biserica Ortodoxă Română a transmis prin purtătorul de cuvânt al instituției de ce va fi înmormântat Regele Mihai pe întuneric.

Întrucât au existat tot felul de speculații, Patriarhia Română a simțit nevoia să pună punct tuturor știrilor false și a făcut lumină în cazul înmormântării Majestății Sale, Mihai I al României.

„În legătură cu ora aparent târzie, pentru că s-a comentat că regele e înmormântat pe întuneric, e vorba exclusiv de contextul iernii, ziua e mai scurtă.

Nu e niciun impediment din punct de vedere canonic, bisericesc, legat cu punerea în mormânt a cuiva chiar dacă s-a lăsat întunericul.

Nu permiteau condițiile reale o oră mai apropiată de lăsatul întunericului. Nu e nicio problemă din punct de vedere crestin”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost depus la Catedrala Ortodoxă Greacă din Lausanne, zeci de români de toate vârstele din Elveţia venind să-i aducă un omagiu, transmite Casa Regală.

Unii oameni au venit şi din alte ţări, precum Franţa sau Italia, special pentru a lua parte la slujbă.

Tot luni, în prezenţa Principesei Elena şi Principesei Sofia, precum şi a Excelenţei Sale dl Alexander Philips Nixon, a fost oficiată o slujbă.

Au slujit IPS Mitropolitul Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Centrale şi Meridionale, părintele paroh Alexandre Yossifidis, alături de un sobor de şase preoţi, în limbile română, franceză şi greacă.

Au fost prezente şi măicuţele care veghează permanent trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, până la plecarea către ţară. „Cei care l-au cunoscut au vorbit cu multă emoţie despre demnitatea şi integritatea cu care Majestatea Sa Defunctă a trăit, despre modul profund în care i-a influenţat.

CITESTE SI: Ovidiu Ioanițoaia a povestit o întâmplare despre Regele Mihai care ne face să îl vedem cu alți ochi

Anunţ OFICIAL al Casei Regale: Când a murit de fapt Regele Mihai

Printre aceştia s-au numărat domnul Dan Bădic, fostul director al Casei Majestăţii Sale, dl Michel Lude, colecţionar de vehicule militare, membru al Comitetului Asociaţiei Elveţiene a Vehiculelor Militare, al cărei Preşedinte de Onoare era MS Regele.

Mulţi au venit la catedrală pentru a se închina la catafalcul Regelui si pentru a-i onora memoria”, se arată într-un comunicat de presă al Casei Regale.

Principesa Margareta nu va fi regină

Principesa Margareta a ales să nu folosească titlul de Regină. Fiica cea mare a regelui Mihai va fi Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei.

Acesta este un titlu pe care chiar regele Mihai i l-a oferit personal și atâta timp cât coroana va fi în exil și România va rămâne republică, ea a decis să poarte acest titlu.

După funeraliile de săptămâna viitoare, Majestatea Sa Margareta va decide și cine va face parte din componența Casei Regale, care va fi aparatul administrativ.

Prinţul Charles al Marii Britanii va participa la înmormânarea Regelui Mihai, sâmbătă, 16 decembrie, la noua Catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş.

La București va sosi și Regina Sofia a Spaniei, alături de Juan Carlos. Pe regina Sofia am văzut-o și în urmă cu 6 ani, când regele aniversa 90 de ani și se știe că era verișoara preferată a regelui Mihai.

Au confirmat prezența și Regina Anne-Marie a Greciei, dar și Principele Moștenitor Alexandru al Suediei.

De asemenea va veni la Bucuresti si principele Lorez al Belgiei, acesta este si membru în Consiliul Regal al Familiei Regale a României și a participat la toate deciziile importante care au fost luate în ultimii ani.

Se așteaptă să vină la București și reprezentanții din Bahrein, Luxembrug și chiar un membru al familiei imperiale din Japonia.

Principesa Margareta a afirmat, luni, în alocuţiunea rostită la şedinţa solemnă a Parlamentului, că va continua să servească interesele fundamentale ale României, cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui său, iar coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituţiile fundamentale ale statului, pentru progresul ţării, în cadrul UE şi al NATO.

0