Cum se schimba menstruatia pe masura ce inaintezi in varsta? Ce este normal si ce nu?

In momentul in care observi ca au aparut schimbari in ceea ce priveste menstruatia, intri in panica. Bineinteles ca cel mai bine este sa mergi la medic pentru a afla despre ce este vorba si pentru a scapa de griji. Insa, spun medicii, nu trebuie sa intri in panica. Este normal ca menstruatia unei femei sa se schimbe pe masura ce aceasta inainteaza in varsta. Ce schimbari se produc de-a lungul timpului si cum este menstruatia afectata de ele? Sunt normale acele schimbari?

Cum se schimba menstruatia de-a lungul timpului?

La 20 de ani menstruatia trece prin mai multe schimbari. Alimentatia poate fi un factor declansator al acelor modificari. De asemenea, metodele de contraceptie ar putea duce la scaderea fluxului menstrual sau chiar la disparitia menstruatiei. Nu este ceva care trebuie sa te sperie, spun medicii. Stresul poate fi de vina pentru menstruatia neregulata la aceasta varsta. Primul loc de munca, prima relatie serioasa pot fi stresante uneori, iar stresul isi va lasa amprenta asupra ciclului menstrual. Insa, daca nu esti stresata, si totusi menstruatia ta devine neregulata fara motiv sau poate chiar nu mai ai menstruatie, atunci nu amana vizita la medic. Ar putea fi vorba despre probleme hormonale. Si, cu tratamentul potrivit, se pot rezolva.

La 30 de ani menstruatia poate oferi indicii referitoare la starea de sanatate a unei femei. La aceasta varsta pot sa apara anumite probleme. Printre ele se numara fibromul uterin, polipii si alte tumori uterine benigne. De aceea manstruatiile ar putea fi dureroare si abundente. Tot la aceasta varsta tiroida ti-ar putea face probleme. In cazul acesta, menstruatiile vor fi abundente, dureroase si vor dura mai mult decat in mod obisnuit.
Sarcina poate fi un alt motiv pentru care menstruatia se schimba la aceasta varsta. Se produc mai multe schimbari in corp, iar acestea iti vor influenta si ciclul mentrual. Este nevoie de timp uneori pentru ca lucrurile sa revina la normal.

Dupa 40 de ani pot sa apara probleme de sanatate mai serioase

La 40 de ani se produc alte schimbari. Putem incepe deja sa vorbim despre menopauza. Iar inainte de aceasta pot sa aiba loc anumite schimbari ale ciclului menstrual chiar si cu 10 ani inainte. De aceea fluctuatiile sunt considerate normale. Poate vor exista perioade in care menstruatia va lipsi si altele in care va dura mai mult decat de obicei.

In plus, daca la aceasta varsta decizi sa incepi sa faci miscare, in conditiile in care pana atunci sportul nu a fost o activitate pe care ai inclus-o in viata de zi cu zi, atunci ai putea, de asemenea, sa observi unele schimbari. Mentrustia ar putea sa lipseasca. Desigur, sportul poate fi un factor declansator al lipsei mentrustiei la orice varsta, insa este un caz mai des intalnit in cazul femeilor de peste 40 de ani.
De asemenea, la aceasta varsta se poate vorbi despre lucruri mai serioase. Spre exemplu, cancerul uterin. Desigur, nu este o problema de sanatate frecventa. Dar este mai bine sa mergi la medic pentru a te asigura ca nu te confrunti cu asa ceva in cazul in care observi ca menstruatia ta s-a schimbat.

Ce ste normal si ce nu?

De regula, vei avea mentruatia o data la 21 sau 36 de zile si dureaza 2 sau cateva zile. Dar, daca observi ca la un moment dat fluxul mentrual se schimba, atunci cel mai bine ar fi sa mergi la medic pentru a afla despre ce este vorba. De cele mai multe ori nu este nimic ingrijorator. De asemenea, daca in timpul mentruatiei ai crampe puternice, daca sangerei intre menstruatii sau daca nu ai mentruatie pentru mai mult de 3 luni, insa stii ca nu poate fi vorba despre o sarcina, atunci vizita la medic este necesara.

Articole pe aceeasi tema:

7 motive din cauza carora nu ai menstruatie

4 alimente pe care trebuie sa le mananci cand esti la menstruatie

0