Cum afli din timp dacă suferi de cancer la sân. Sfaturi importante pentru femei

Îți faci griji în privința cancerului la sân? Ai cazuri în familie și te temi? Este bine să fii informat, pentru că boala depistată într-o fază incipientă poate fi vindecată.

Medicul Andreea Fleancu, medic primar radiologie-imagistică medicală, a răspuns celor mai importante întrebări pentru a afla din timp dacă suferi de această maladie.

În depistarea cancerului la sân e mai utilă mamografia față de ecografie?

„Niciuna față de cealaltă. Ele se completează, nu se suprapun. Aș recomanda oricărei paciente de peste 20 de ani să înceapă să apeleze la o ecografie mamară, o dată pe an. Aceasta este metoda de elecție până în 40 de ani.”

Cât de importantă este palparea?

„Durerea. Pacienta spune: nu am simțit nimic la palpare. Palparea și durerea apar într-un stadiu mai avansat al bolii. Este foarte adevărat că palparea are utilitatea ei, dar depistează boala într-un stadiu un pic mai avansat. Există perioade de timp când ecografia este de plină intenție. Ecografia este cea care vede nodulul.

CITEȘTE ȘI: Monica Pop a spus adevărul despre cancer. Greșelile pe care le fac românii fără să știe

O mamografie folosește radiația X. Radiația X într-o cantitate mică, grad de nocivitate scăzut. Pacientele se feresc de mamografie pentru că se realizează prin presarea sânului. Este suportabil, orice pacientă poate să o facă după 40 de ani, o dată pe an.”

Cum crește depistarea precoce șansele de supraviețuire?

„Depistarea precoce a cancerului la sân este de o utilitate extrem de mare pentru rata de supraviețuire a pacientei.”

0