Traditii si obiceiuri de Mosii de iarna

Crestinii ortodocsi din Romania respecta o serie de traditii si obiceiuri de Mosii de iarna. Pomenirea celor adormiti are loc maine, 18 februarie 2017.

In unele zone din tara, Mosii de iarna sunt cunoscuti si ca “mosii de piftii”. Acest eveniment religios deschide seria celor sapte sambete ale mortilor. Ultima sambata a mortilor din aceasta serie va avea loc pe 8 aprilie (sambata lui Lazar).

Crestinii duc la biserica mai multe alimente pentru a le sfinti si apoi le dau drept pomana celor sarmani. Printre acestea se numara piftie, branzeturi, sarmale, fructe si legume.

Traditii si obiceiuri de Mosii de iarna

1. Credinciosii aprind doua lumanari la mormintele persoanelor dragi care i-au parasit. Este o zi de rugaciune pentru iertarea pacatelor celor plecati dintre noi.

2. In Transilvania, pe langa vin si coliva, se duce la biserica o prajitura care este impartita apoi batranilor. In cele mai multe zone din Ardeal se prepara chec cu mere.

3. Este o zi in care ortodocsii nu au voie sa munceasca. Se spune ca cei care lucreaza in aceasta zi nu isi respecta mortii.

4. Specialitatea banatenilor este graul fiert cu branza si unt, care se da de pomana in dimineata zilei de 18 februarie.

5. In Bucovina se impart placintele cu branza familiilor necajite care au multi copii.

6. Preparatul de baza in majoritatea zonelor este piftia. Aceasta e mancarea principala care sta pe masele bunilor credinciosi.

7. Se spune ca femeile care fac curatenie sau spala haine in aceasta zi vor tremura precum piftia.

8. Ceea ce ramane nemancat trebuie aruncat a doua zi. Duminica, 19 februarie, are loc lasata secului de carne.

CITESTE SI: Rugaciune pentru mantuirea celor adormiti

9. O alta superstitie respectata mai ales in Moldova este ca cei decedati in mai putin de un an nu trebuie pomeniti alaturi de ceilalti morti.

0