Adio, Stela Popescu!

De ce nu ar trebui să-i spui copilului tău că este deștept

De ce nu ar trebui să-i spui copilului tău că este deștept? Aceasta este întrebarea la care s-a dorit să se răspundă în urma unui studiu.

De ce nu este bine să-ți lauzi copilul

Copiii care sunt lăudați pentru inteligența lor sunt mai predispuși să trișeze la examene și să copieze, este concluzia unui nou studiu.

Cercetarea a fost publicată în revista Psychological Science. Datele analizate au fost adunate de-a lungul a 40 de ani. S-a demonstrat că, în cazul copiilor cărora le sunt lăudate și încurajate eforturile și nu calitățile, șansele de a avea succes în viață sunt mai mari, pentru că sunt motivați.

Dacă cei mici cred că inteligența poate fi dezvoltată, și nu este o calitate cu care te naști, aceștia vor fi mai bine pregătiți pentru a face față obstacolelor. Este concluzia la care a ajuns Carol Dweck, unul dintre autorii studiului.

De exemplu, Dweck recomandă folosirea criticii contructive. De exemplu, prin fraze precum: “biologia nu este una dintre disciplinele pe care le stăpânești, încă”, în loc de “biologia nu este una dintre disciplinele pe care le stăpânești”.

Ultimele cercetări arată că această tehnică poate funcționa de la vârste foarte fragede, scrie The Independent.

“Este natural să-i spui copilului tău că este deștept. Se întâmplă chiar și atunci când părintele sau educatorul știe că poate dăuna motivației copilului de a munci, este ușor să o faci. Studiul nostru arată că această tehnică afectează nu numai motivația copilului, ci îl determină să trișeze pentru obține notele dorite.”, precizează Gail Heyman, psiholog la UC San Diego.

Copiii care aud frecvent că sunt deștepți simt mai multă presiune. Astfel, ei se pot simți tentați să trișeze pentru a nu dezamăgi, explică cercetătorii.

0