De ce Biserica Ortodoxă consideră incinerarea un păcat

Biserica Ortodoxă nu este de acord cu incinerarea. Asta pentru că o consideră ca fiind o formă de dispreț față de însăși natura umană. Află mai multe detalii din rândurile de mai jos.

De ce Biserica Ortodoxă consideră incinerarea un păcat

„E drept că trupul se destramă, dar nu se nimicește, căci ni­micirea e tocmai trecerea în neexistență, câtă vreme destră­marea e reîntoarcere a trupu­lui la stihiile pământene din care a fost luat. Iar ceea ce se află în această stare nu se pierde”, spunea Sfântul Grigorie de Nyssa, conform avantaje.ro. De asemenea, sfântul Ioan Gură de Aur spunea că „Moartea nimicește ceea ce este stricăcios în noi, nu și trupul”.

Înhumarea este acceptată de biserică deoarece este o dovadă clară a supunerii față de Dumnezeu. Se respectă cuvântul divinității, care spune: „Pământ ești și în pământ te vei întoarce.” Înhumarea susține învierea trupului. Corpul care este înhumat este asemănat cu semințele care favorizează apariția vieții. Sfântul Evanghelist Ioan a spus: „Bobul de grâu, când cade în pământ, de nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, multă roadă aduce” (Ioan 12, 24).

CITEȘTE ȘI: Ce spune Biblia despre hainele de doliu

CITEȘTE ȘI: Părintele Cleopa, despre greșeala pe care mulți români o fac atunci când se căsătoresc

Potrivit concepției creștine, Dumnezeu le-a dat oamenilor trupul, însă ei nu sunt cei care decid ce să facă cu el nici în timpul vieții, dar nici după ce se ting din viață. Asta pentru că Dumnezeu este creatorul acelui trup.

Persoanele care sunt incinerate nu mai pot fi mântuite. De asemenea, prin incinerare este negată învierea. După moarte, Iisus a fost pus în mormânt, așteptând învierea. Iar exemplul lui Iisus trebuie să fie urmat de fiecare creștin. De aceea este bine ca toți creștinii să respecte această tradiție și să îi înhumeze pe cei care își pierd viața. Asta pentru că incinerarea reprezintă un păcat. Biserica Ortodoxă este împotriva acestui obicei. Iar motivele pentru care se întâmplă asta au fost menționate mai sus.

0