Ce se întâmplă cu adevărat cu femeile care ajung pe Muntele Athos, muntele interzis

Femeile nu au voie pe Muntele Athos. Se spune că doamnele și domnișoarele care pășesc pe muntele interzis, Muntele Sfânt, pățesc numai lucruri rele.

O tradiție străveche (Avaton, care înseamnă „neumblat”) susține că femeile nu au voie să urce Muntele Athos.

Totuși, de ce nu au voie femeile pe Muntele Athos?

Există un fel de graniță naturală a Sfântului Munte dincolo de care femeile nu au voie să pășească. Pe insulă nu există nici măcar animale de sex feminin, cu excepția pisicilor, găinilor și păsărilor sălbatice.

Legenda spune că atunci când corabia în care se afla Maica Domnului s-a apropiat de țărm, toți idolii din munte au căzut cu fețele la pământ și s-au sfărâmat în mii de bucăți.

Maica Domnului a coborât pe mal şi, pentru că i-a plăcut locul, l-a binecuvântat şi L-a rugat pe Fiul ei să-i dăruiască aşezarea. După ce le-a vorbit despre Hristos, botezându-i, Maica Domnului le-a spus locuitorilor de aici:

CITEȘTE ȘI: Blestemele de la Manastirea Frasinei. Povestile tulburatoare ale unor femei

„O, fii luminaţi, ascultaţi: acest loc a fost sortit mie de către Fiul meu şi Dumnezeul vostru. Voim însă, nu veţi mai rămâne mult aici, pentru că pe muntele acesta voi trimite bărbaţi din toată lumea, ca să vieţuiască în curăţie, după chipul îngerilor.“

În acest fel, pe Muntele Athos nu au voie femeile, cu excepția Maicii Domnului.

0