Hematologul Mihaela Andreescu, despre cancerele sângelui. Care sunt principalele simptome

Leucemia, limfomul și mielomul sunt categoriile principale în care sunt grupate cele 140 de tipuri de cancere ale sângelui. Simptomele comune ale acestora includ starea de oboseală, dureri de oase, apariția de vânătăi ori instalarea unor hemoragii din ce în ce mai greu de oprit, infecții sau pierderea rapidă și inexplicabilă în greutate.

Mihaela Andreescu, medic hematolog la Spitalul Colentina din București a vorbit despre cancerele sângelui.

Care este diferența dintre bolile sângelui și bolile care se transmit prin intermediul sângelui?

„Nu au legătura. Bolile hematologice sunt cele care circulă prin sânge. În sânge avem hematii, avem globule albe și trombocite. Când acestea se îmbolnăvesc avem de-a face cu boli hematologice. Ele nu se transmit prin sânge. Afecțiunile care se transmit prin sânge sunt afecțiunile virale: virușii hepatitici, HIV, HDLV. Sunt o groază de viruși care se transmit prin sânge.”, a spus Mihaela Andreescu, medic hematolog.

CITEȘTE ȘI: Te confrunți cu o cădere masivă a părului? Medicul Oana Spânu vorbește despre cauze și tratamente

Cancerele sângelui

„Cancer înseamnă o proliferare necontrolată a unor celule. Sîngele se produce la nivelul măduvei osoase și tot ce se produce la nivelul măduvei osoase, ajunge în final, când se maturizează, în sânge. Cancer înseamnă un număr foarte mare d ecelule care proliferează, se înmulțesc foarte mult.

Cancerele sângelui sunt: leucemiile, limfoamele, mieloamele, dar acestea sunt clasele mari de cancer. Formele acute sunt dramatice, cele cronice pot să aibă o supraviețuire de lungă durată.

Formele acute sunt agresive. Leucemiile acute sunt cele mai grave forme de cancer ale sângelui, care au o evoluție dramatică. Pacientul se prezintă la spital foarte grav, cu anemie severp, cu număr mare de leucocite sau, din contră, scăzut.

Leucemia acută este un cancer al sângelui, care necesită un tratament și o abordare terapeutică imediată, nu urgentă. Pacientul trebuie echilibrat, nu poate trăi cu o leucemie acută.”, a explicat medicul.

Factorii de risc

„În limfoamele agresive, simptomalogia este mai agresivă. Pacientul se seimte, e impregnat neoplazic. Este astenic, face febră, transpiră abundent.

Factorii de risc: soarele a fost incriminat și un alt factor de risc este vopseaua de păr, care e trecută în toți factorii etiologici.”, spune Mihaela Andreescu, medic hematolog.

0


x
Da-mi un "like":Ai dat deja? Poti sa inchizi asta