Nu se mai trece la ora de iarnă în ultima sâmbătă din octombrie!

Nu toate țările de pe planetă schimbă ceasul în ultima sâmbătă din luna octombrie, așa cum o face România an de an.

Ce se întâmplă cu ora de iarnă

Turcia și Republica turcă cipriotă au renunțat la trecerea la ora de iarnă, care trebuia să aibă loc în luna octombrie, în ultima sâmbătă. Motivul este următorul: cetățenii trebuie să „beneficieze mai mult de soare”.

În urma acestei decizii, Turcia va fi cu trei ore înainte față de ora medie Greenwich (GMT) pe tot parcursul anului, scrie presa turcă.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.

CITEȘTE ȘI: Ezoterism. Pământul se află în zona a 13-a cosmică. Ce înseamnă asta

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convențional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

Anul acesta se trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 octombrie spre 31 octombrie.

0