Gheorghe Mărmureanu a dezvăluit când va avea loc următorul mare cutremur

Activitatea seismică în România s-a intensificat în ultima vreme. Autoritățile fac pregătiri intense, iar cei de la ISU se laudă că în acest moment metodele de alarmare funcționează la parametri normali, însă îmbunătățiri se vor face în continuare.

Gheorghe Mărmureanu, despre următorul mare cutremur

România a fost lovită în ultimul de un cutremur semnificativ ca intensitate: de 5,4 grade în decembrie anul trecut. În ultimele zile, s-au produs cutremure de peste 4 grade ca intensitate pe scara Richter, fapt ce a început să îngrijorească.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit ieri despre data la care se va produce următorul seism puternic în țara noastră, asemănător ca gravitate cu cel din 1977.

”Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a declarat Mărmureanu.

”Nu se poate estima, nu avem de unde să ştim când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu stie sau Vrancea stie când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaşte, nu se pot face decât estimari foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde şti deocamdată.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU EXCLUSIV cu Gheorghe Marmureanu despre cutremurele din Romania

Cutremur marti cu magnitudinea de 4,9, în judeţul Buzău

Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii ca să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zonă complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur şi a timpului când se va produce.

Ce spun cercetătorii în lucrările lor… sunt lucrări pe care e foarte bine că le scriu, pentru că arată un anumit stadiu al cercetării într-un domeniu. Dacă nu se face, nu există un progres”, susține, pe de altă parte, Constantin Ionescu, director INFP.

0