Rămas bun, Stela Popescu!

Efectele nocive ale fumatului asupra rinichilor

Fumatul dăunează sănătății. Nu este un secret lucrul acesta. Chiar și rinichii pot fi grav afectați de acest obicei nociv. Asta pentru că fumatul poate provoca, printre altele, insuficiența renală cronică. Iată care sunt efectele nocive ale fumatului asupra rinichilor.

Efectele nocive ale fumatului asupra rinichilor

Insuficiența renală cronică este o afecțiune ce poate fi provocată de fumat. Când apare, rinichii nu mai funcționează așa cum trebuie. Rinichii filtrează fluidele din sânge. De asemenea, filtreză toxinele care mai apoi sunt eliminate prin intermediul urinei. Când apare insuficiența renală cronică și când afecțiunea avansează, atunci în corp se vor acumula foarte multe toxine. De asemenea, se acumulează electroliți și fluide.

Tratamentul este folosit pentru a împiedica avansarea bolii. De asemenea, trebuie să se cunoască faptul că boala ajunsă în stadiul final înseamnă că rinichii nu vor mai funcționa. În astfel de cazuri este nevoie de dializă sau chiar de transplant renal. Altfel, afecțiunea poate fi fatală.

CITEȘTE ȘI: Ai fost fumător? Iată remediul minune care îți curăță plămânii

CITEȘTE ȘI: Semne ca ai rinichii bolnavi

Insuficiența renală cronică poate să apară din cauza fumatului. De asemenea, poate să se instaleze din cauza inflamațiilor apărute la nivelul rinichilor, din cauza infecțiilor renale frecvente. Afecțiunea se declanșează și din cauza rinichilor polichistici, dar și din cauza obstrucției prelungite a tractului urinar, problemă care apare din cauza pietrelor la rinichi, din cauza cancerului, ori din cauza prostatei mărite. Diabetul, hipertensiunea, obezitatea, vârsta înaintată, dar și istoricul familial sunt factori de risc în cazul apariției acestei afecțiuni.

Printre cele mai întâlnite simptome ale insuficienței renalce cronice se numără următoarele: greața, oboseala, pierderea apetitului, tulburările de somn. De asemenea, apare slăbiciunea fizică. În plus, cei cu astfel de probleme observă că au contracții musculare involuntare. De asemenea, li se umflă tălpile și gleznele. Durerile din zona toracică, precum și dificultățile de respirație sunt alte simptome care se întâlnesc frecvent în cazul insuficienței renale cronice.

0